tiistai 4. maaliskuuta 2014

Laskiaiskakku

Ei ole sattumaa, että aloitan leivontablogini juuri laskiaistiistaina. Se johtuu nimittäin vain siitä, että minun täytyi saada laskiaiskakkuni blogiin ennenkuin on liian myöhäistä :-D. Olen suunitellut blogin perustamista jo jonkin aikaa. Olen ollut intohimoinen leipoja lähes aina. Ehkä se osittain johtuu siitä, että äitini on kotitalousopettaja, ja meillä leipominen ja ruuanlaitto on ollut koko perheen yhteinen harrastus.
      Kuvittelin mielessäni minkälainen blogini ulkoasu olisi mutta, - kappas vaan - , tietokoneen käsittelytaitoni eivät riittäneetkään sellaisiin vaaleansinisiin vesiväri-taustoihin, joita olin suunnitellut. No , käyhän tämäkin :).





     
      Laskiaiskakun idea oli, että halusin tehdä jotain muuta perinteisten laskiaispullien sijaan. Minua kiinnosti pullataikinan paistaminen kakun muotoon. Tahdoin kuitenkin perinteistä laskiaisen makua, joten täytettä en muokannut erityisesti tavallisten pullien täytteestä, lukuunottamatta kermaa. Kerman sekaan keitin vanilijasiirapin, joka tuo aidon vanilijan makua ihanasti esille. Ahh, siirappia voisi syödä vaikka pelkästään !

Laskiaiskakku
Ainekset:

Pullataikina:
5dl maitoa
50g hiivaa
2tl suolaa
2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 kananmuna
n.12dl vehnäjauhoja
200g voita

Täyte:
4dl vispikermaa
150g mantelimassaa
n.1dl hilloa
ja vanilijasiirappi
1dl sokeria
1dl vettä
1 vanilijatanko

Tee näin:
Voitele ja jauhota kaksi halkaisijaltaan 15cm kakkuvuokaa. Jos et omista näin pientä kakkuvuokaa, voit suurentaa annosta tarpeen mukaan.

Pullataikina:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Ala lisäämään vehnäjauhoja vähitellen sekoittaen samalla puuhaarukalla, kunnes taikina on niin paksua, ettet pysty sekoittamaan sitä enää puuhaarukalla. Siirry sitten alustamaan taikinaa kädellä lisäten loput jauhot, tai kunnes taikina on sopivan pehmeää.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta siitä ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Laita toinen osa toiseen kakkuvuokaan. Halkaise jäljelle jäänyt osa vielä kahtia, ja laita toinen osa toiseen vuokaan. Toisessa vuoassa on siis enemmän taikinaa kuin toisessa. Tällöin saat juuri sopivan korkuisen kakun (ainoastaan yhdellä puolikkaalla taikinaa kakusta tulisi liian matala, ja koko taikinalla liian korkea.) Jäljelle jääneestä taikinasta voit leipoa esimerkiksi voisilmäpullia (pyriteltyjen pullien päälle pistetään voinokareet , ja sokeria päälle). Kohota taikinat vuoissa vielä lähes kaksinkertaisiksi.Paista sitten uunissa 200 asteessa, kunnes pullat ovat pinnalta ruskeat ja tuntuvat nostettaessa keveiltä. Tarkkaa aikaa en voi sanoa, koska unohdin katsoa kuinka kauan pullia paistoin, mutta noilla säännöillä pitäisi onnistua. Jäähdytä pohjat.

Täyte:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kauli mantelimassa halkaisijaltaan 15cm kokoiseksi levyksi. Halkaise vanilijatanko ja lisää se ja muut vanilijasiirappiin tarvittavat ainekset kattilaan ja kiehauta. Keitä vielä 10 minuuttia miedolla lämmöllä, ja jäähdytä. Poimi siirapista vanilijatangot pois, ja sekoita kylmä siirappi kerman joukkoon varoen.

Kakun kokoaminen:
 Leikkaa pullista pyöreäksi kohonnut osa pois, ja leikkaa jäljelle jääneet pohjat siten, että pienestä pohjasta saat yhden kakkupohjalevyn, ja suuresta kaksi.
Aseta yksi kakkupohja kakkuvadille. Sivele sille ohuesti vanilijakermaa tarttumapinnaksi mantelimassalle. Aseta kaulittu mantelimassa päälle. Pursota pohjalle noin yksi kolmasosa vanilijakermasta. Aseta päälle toinen kakkulevy. Sivele päälle hilloa, ja puolet lopusta vanilijakermasta. Laita päälle lopuksi kolmas kakkulevy ja päällystä kakku tasaisesti lopulla vanilijakermalla. Kuvioi reunat teelusikalla raitoja vetäen : kastele lusikka kuumaan veteen välillä, ja kuivaa huolellisesti. Koristele päällinen myös lusikkakuvioinnilla. Ripottele vielä pinnalle raesokeria.
Ylhäällä kuva kakkupohjista. Edessä on isompi pohja ja taustalla pienempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti