tiistai 17. kesäkuuta 2014

Kirsikkamacaronit







Nyt alkaa kirsikka-sarja! Mun totaalinen kirsikka innostus lähti käyntiin näistä kirsikka-macaroneista. Nämä ovat suorastaan parhaita macaroneja mitä olen tähän astisen elämäni aikana syönyt! Maun edellytys on kaupasta alennuksesta löytämäni kirsikka-aromi, aivan ihana löytö! Jos kirsikka-aromia on vaikea löytää suosittelisin katsomaan isoimpien citymarkettejen leivontahyllyt. Sieltä mä ainakin omani löysin. Tarjolla oli myös saman sarjan mitä houkuttelevimpia aromeja ananas-aromista vadelma-aromiin. Vaikka melkein aina aito hedelmän tai marjan maku voittaa keinotekoiset aromit niin - noloa myöntää, mutta - kirsikka-aromin maku on melkein parempi kuin oikean kirsikan! Ja aitoa kirsikkaa on myös hankala laittaa macaronin väliin...

 
 
 
KIRSIKKAMACARONIT
Ainekset:
Kuoret:
50-55g valkuaista
50g mantelijauhetta
100g tomusokeria
2 rkl sokeria
(vaaleanpunaista pastaväriä)
Kirsikkakreemi:
50g voita
250g tomusokeria
30ml maitoa
kirsikka-aromia

Kuoret:
Erota valkuaiset keltuaisista. Mittaa oikea määrä valkuaista vaakaa apuna käyttäen.

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi. Heitä siivilään jääneet isoimmat mantelimurut pois.

Vatkaa valkuaisia puhtaassa ja kuivassa kulhossa sahkövatkaimella. Kannattaa varmistaa kulhon kuivuus ja rasvattomuus pyyhkäisemällä sen sitruunan mehulla. Kun valkuaiset alkavat vaahtoutua, lisää sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on paksua , kiinteää ja kiiltävää marenkia. Kulho pitää voida käääntää ylösalaisin ilman että vaahto valuu ulos.

Kumoa mantelijauhe-tomusokeriseos valkuaisvaahdon sekaan. Lisää halutessasi vaaleanpunainen pastaväri. Sekoittele varovasti seos tasaiseksi. Jatka vielä sekoittamista, kunnes leivinpaperille nostettu taikina nokare tasoittuu kolmessakymmenessä sekunnissa. Varo kuitenkin sekoittamasta liikaa.

Pursota taikinasta pursotinpussilla noin kahden euron kokoisia lantteja leivinpaperin päälle pellille. Jos tahdot kuoriin punaisia "pilkkuja" voit ripotella niiden päälle punaista tomuväriä. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten, jotta ilmakuplat häviävät. Anna nokareiden seistä pellillä noin tunti, kunnes niiden pinnalle muodostuu "kelmu". Nokareet eivät siis saa tuntua tahmeilta.

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Paista kuoria uunin keskitasolla 11-14 minuuttia. Jos kuoret alkavat tummua viimeisten minuuttien aikana, siirrä peltiä alemmas. Tarkista kuorien kypsyys painamalla yhtä kevyesti sivuilta. Jos pinta nousee ylös, kuoret eivät ole vielä valmiita. Voit myös kokeilla irtoavatko ne leivinpaperista.

Ota kuoret uunista ja anna niiden jäähtyä. Irrota ne sitten leivinpaperista.
 
Kírsikkakreemi:
Vatkaa voi, maito ja puolet tomusokerista tasaiseksi. Lisää loput tomusokerit ja vatkaa seos kuohkeaksi ja tasaiseksi. Lisää kirsikka-aromia maun mukaan.
 
Täytä macaronit pursottamalla kreemiä kuoren peltiä vasten olleelle puolelle, ja painamalla toisen puolikkaan päälle.
 

 
 

2 kommenttia:

  1. Moikka, mitä jos haluaisin käyttää tuota kirsikka aromia tuossa itse "keksissä". Milloin sitä kannattaa lisätä ja kuinka paljon. Kiitokset etukäteen. ❤️ Aivan ihanan näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Siitä on jo viisi vuotta, kun viimeeksi päivittelin blogia, mutta nyt satuin selailemaan tätä ja huomasin kommenttisi (joka sekin on jätetty jo yli vuosi sitten :D). Jos sattuisit kuitenkin näin myöhässä lukemaan tämän, niin vastaan kuitenkin. Kiitos kommentista, se ilahdutti!

      Sanoisin, että tuohon macaronmassaan minkään "ylimääräisen" lisääminen on aika riskialtista puuhaa, sillä macaronien kohoaminen oikealla tavalla on aika tarkoista mittasuhteista kiinni. Omaan makuuni kirsikan maku pelkästään täytteessä on ihan riittävän voimakas. Mutta! Jos aromia haluaisi kuitenkin lisätä, niin kokeilisin tehdä sen niin, että aivan lopuksi kääntelisin valmiin macaronmassan joukkoon aromia. Aloittaisin muutamalla tipalla ja maistaisin sitten, tarvitseeko sitä lisää, sillä mitä vähemmän, sitä parempi, jotta oikeanlainen koostumus säilyy.

      Poista